Ana Sayfa


Haber bülteni üyeliği

2  FreeBSD Kurulumu

2.1 Özet

FreeBSD text üzerine kurulmuş kullanması kolay olan  program sysinstall ile kurulur.  Bu standart bir programdır ama isteyenler kendi istegine dayalı kurulum programı yapmakta serbestdirler.

Bu Bölümü okuduktan sonra :

  • FreeBSD Kurulum diski nasıl yaratıır.
  • FreeBSD Sabit  diski nasıl kullanır ve bölümler.
  • sysinstall programı nasıl çağırılır
  • sysinstall'ın soracagı sorular anlamları ve cevapları.

Bu bölümü okumadan önce

  • Hardware inizin "Desteklenen Hardware Listesi" nde ollduğundan emin olun.

Not: Genel olarak bu kurulum dökümanı i386 ("PC Compatible") için yazılmıştır fakat diger sistemler için degişen bilgiler listelendirilmiştir.

Her ne kadar Bu dökümanın güncelllenmesi için çalışılıyorsa bazı bölümlerde  değişiklikler bulunabilir, bu dökümanı yardımcı kılavuz olarak kullanılması  gerekir.

2.2 Kuruluma Başlamadan Önce

2.2.1 Bilgisayarınızın aygıtlarını Listeleyin.

FreeBSDyi sisteminize kurmadan önce aygıtların listesini çıkarmanız kurulum sürecinde size çok yardımcı olabilir.  Bu liste kuruluma başlamadan önc size sunulur ve bu listede bilgisayarınızn aygıtları model numaraları ve Üretici firmanın detaylarını  görüntüler (Sabit Disker (HDD), Ağ Kartları (NIC),  Okuyucular (CDROM ) vs.).  Gösterilen listeyi biryere not almanız çok faydalı olacaktır.  FreeBSD aynı zamanda bilgisayarınız için en uygun kurulum konfigurayonlarınıda bulmaya çalışır.  Birçok firma tarafından çok fazla degişik çeşit  parçalar üretildigi için dogruseçeneklerin bulunması her zaman  mümkün degildir, bunun için sizin bazı değişikleri yapmanız lüzum olacaktır.

Eğer başka bir işletim sistemide bilgisayarınızda kurulu ise (Windows veya Linux gibi) bu işletim sisteminden faydalanaral bilgisayarınızdaki parçaların listesini bulabilirsiniz.  Eğer kartların hangi uzatmayı (expansion)  kullandıgından emin degilseniz bunları kartların üzerinde yazılı bulabilirsiniz.  Popüler IRQ numaraları 3,5 ve 7 ve IO port addresleri genellikle hexadecimal numara olarak yazılır örnein 0x330.

Daha önce belirttigimiz gibi bu bilgilerin yazlması çok faydalı olacaktır aşagıdaki örnekteki gibi bir şablonda kullanabilirsiniz.

Şablon  2-1. Örnek Aygıt (Device) Listesi

Device Name

IRQ

IO port(s)

Notes

First hard disk

YOK

YOK

40 GB, made by Seagate, first IDE master

CDROM

YOK

YOK

First IDE slave

Second hard disk

YOK

YOK

20 GB, made by IBM, second IDE master

First IDE controller

14

0x1f0

Network card

YOK

YOK

Intel® 10/100

Modem

YOK

YOK

3Com® 56K faxmodem, on COM1

2.2.2 Bilgilerinizi Yedekleyin

Eger FreeBSD sisteminin üzerinde degerli bilgi bulunan bir sistemin üzerine kuracaksanız Yedekleme yapmayı unutmayın.

2.2.3 Nereye Kuracagınıza karar verin

Eger FreeBSD nin bütün disk yüzeyini kullanmasını istiyorsanız yapmanız bu basamakta yapmanız gereken birşey yok, ama eger FreeBSD yi başka İşletim sisteiyle beraber kurmak istiyorsanız Disk Düzenini anlamanız gerekir.

2.2.3.1 Sabit Disk Biçimlendirilmesi

Sabit disk kendi içide bağımsız bölümlere parçalanabilir bunlara partitions denilir.   PC diski dizaynından kaynaklanan sebeplerden dolayı en fazla 4 partitiona ayrılabilir  bunlara primary partitions denilir. Bu primary partitionların içindede logical denilen partitionlar kurulabilir.

Her partitionın kendine ait ID numarası vardır bu numaralar diskin üzerinde kullanılan bilgini tipini belirler.  FreeBSD partitionları 165'i ID numarasını olarak kullanır.  

Genelde her işletim sistemi partitionları kendine uyarlı bir şekilde düzenler mesela Dos ve benzeri sistemler her partitinı c: gibi herflendirir.

FreeBSD sistemi primary partition üzerinde kurulması gerekir.  FreeBSD bütün dosyalarını bir partition üzerine kurabilir fakat birden fazla diskiniz varsa FreeBSD bunların hepsinin veya bazılarının üzerinde kurulabilir.  FreeBSDyi kurarken en az bir partitionın olması gerekir.  

Eger diskinizdeki bütün parrtitionları kullanıyor iseniz FreeBSD için yer açmanız gerekir bunu kullandıgınız diğer işletim sistemlerinin programları ile yapabilirsiniz (fdisk - DOS  veya Windows ).

Eğer boş bir partition varsa onu kullanabilirsiniz aksi halde başka bir partitionu küçültmek zorunda kalırsınız. 

Minimum kuruumda FREEBSD 100MB gibi çok düşük bir ortamda kurulabilir ama bu çok düşük oldugundan dolayı en az 250 grafiksiz ve 350 grafikli ortam için tavsiye edilir. 

Kurulum Cdsinde iki adet ücretsiz partition programı bulundurmaktadır FIPS ve PRresizer bunların dökümanları ayni dizinde bulunmaktadır.

UYARI : Bu programların yanlış kullanımı disk üzerindeki bilgilerin kaybolmasına neden olabilir.  Kullanmadan önce bilgilerinizin yedeklenmesi tavsiye edilir.

Editör Bilgileri

Eren Erdemli

Bilgisayar Mühendisi, Analyst Programmer/ *nix Administration


Editöre Ulaşın

En Son Güncellenenler

ikinci-jeanpaul
freebsd
apiterapi
aramamotorlari
uyku
kazimkoyuncu
peyzaj

Uzerine.com Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa | Gizlilik Sözleşmesi | Üye Girişi